Kustklassiekers in Oostende: Madam Kroket

 

Madam Kroket

Madam Kroket drijft een krokettenbar op een boogscheut van de Visserskaai. De ambiance is eenvoudig, Madam Kroket biedt niet meer dan een snackbar met een paar tafeltjes buiten. Voor de inwoners en vaste bezoekers van Oostende is het al enige tijd een begrip. Madam Kroket heeft vorig jaar een filiaal in Knokke geopend. Ze is ook cateraar - pardon, traiteur - doet aan thuisbezorging en rijdt rond met een snackcar.

Er zijn specialiteiten als vissoep, kibbeling en Sint-Jakobsschelpen met preisaus, maar kroketten in allerlei soorten en maten vormen de hoofdmoot van het aanbod.
Het assortiment omvat zo'n vijftien soorten, voornamelijk met schaal- en schelpdieren. Fameus zijn de garnaalkroketten, die net als de andere kroketten, van zeer kloek formaat zijn. De bereiding is uiteraard ambachtelijk, traditioneel gepaneerd wat een stevig, rustieke korst oplevert. De kroketten zijn verschillend gegarneerd om de soorten uit elkaar te houden. Zolang ze in de vitrine liggen is dat een goed idee, maar eenmaal gefrituurd ziet dat er wat minder aantrekkelijk uit.   

De kaaskroket is een typisch Belgische kaaskroket, dat wil zeggen dat de kaassmaak bescheiden is en de vulling van de kroket recht-toe-recht aan en zelfs een beetje saai is. Een probleem bij het maken van een kaaskroket is dat de kaas vet verliest en de korst erg vettig smaakt. Daar heeft deze kroket, in zeer lichte mate, last van. Overigens heeft Madam Kroket ook verschillende andere kaaskroketten in haar vitrine, liggen.
 
De witlofkroket is een van de interessante, niet algemeen bekende kroketten. Voor de vulling is gekaramelliseerde witlof, ham en kaas gebruikt. De kroket smaakt behoorlijk zoet, dat is echt iets voor de liefhebber. Die zal er wellicht een hoge score aan geven. 

Zonder de kroketten met kreeft, roquefort of ham en witlof tekort te doen, de vol-au-ventkroket (croquette à la Reine) is geweldig. De croquette à la Reine is afgeleid van het koninginnehapje, de vulling van het kippenpasteitje. Waarom gebeurt dat niet vaker. Het is de beste kipkroket die ik ooit proefde, zeer romig en onmiskenbaar kippig. 

 

 

Reacties

Populaire posts