Sophia

Je ziet ze af en toe lopen in het Concertgebouw, met allure opgedoft stellen die in één klap de andere 2148 concertbezoekers underdressed maken. Waar moet zo’n stel nu voor het concert een hapje eten in het ook wat kledingcode betreft zo vrijgevochten Amsterdam?
Misschien is Sophia wat. Niet dat men daar altijd strak in het pak gaat, maar het restaurant aan de andere zijde van het Vondelpark heeft wel de vereiste mondaine grandeur, met valet parking, verplichte garderobe, lichtgevende gemarmerde bar, donkere houten lambrisering en kroonluchters. De inrichting dateert, dat is duidelijk, nog van voor de crisis.
Sophia voert een trendy kaart met de Oosterse keukens als belangrijkste inspiratiebron. Het onderscheid tussen voor- en hoofdgerechten is vervallen. De kleine gerechten kunnen naar believen worden gedegusteerd, bij voorkeur gedeeld met de tafelgenoten.
Het ‘Avondje Sophia’ omvat zes gerechten en kan desgewenst ook in een uur en drie kwartier voor het concert worden afgewerkt. Dat gaat net. Ze komen in vier gangen op tafel. Zo voltrekt zich het volgende culinaire programma. De sashimi van zalm en hamachi met wasabi, een frisse yuzudressing en lotuschips wordt gevolgd door een combinatie van kort gebrande tonijn met komkommmerlinten en smeuïge filet Américain met een gepocheerd kwarteleitje en zoetzure rode lof. Vervolgens is de beurt aan miso-bouillon met theenoedels, paddenstoelen en geroosterde knoflook, elegant geflankeerd door geglaceerde sliptong met pastinaakzalf en aardappelkaantjes. De sappige runderlende met gegrilde oesterzwammen is weer een sologerecht en de finale is een klassieke Omelet Vesuvius.
De uitvoering van de gerechten is goed – er wordt in de open keuken met zichtbaar plezier gewerkt – het wijnarrangement laat niets te wensen over en de bediening is behalve good-looking ook deskundig en attent. Dat heeft zijn prijs, de zes gerechtjes vergen zestig euro.
Naar het Concertgebouw is het ruim vijf minuten, op de fiets. In uitgaanstenue, dat moet kunnen in Amsterdam.

Restaurant Sophia, Sophialaan 55, 305 27 60, www.restaurantsophia.nl

Reacties

Populaire posts