Orontes
... De keuken van Orontes mag voorspelbaar zijn, saai is ze allerminst...
Het fijne van Turkse restaurants in Nederland is dat ze
doorgaans weinig op hebben met gastronomische
innovatie. Culinair knutselwerk en nieuwlichterij blijven achterwege. Het vaste
repertoire wordt daarentegen alle eer aangedaan. Zo valt er ook bij restaurant Orontes
steevast te genieten van octopussalade, in wijn gekookt en eenvoudig maar
effectief op smaak gebracht met citroen, kruiden en augurk. Uiteraard ontbreken
de sigara börek, gefrituurde bladerdeegrolletjes gevuld met fetakaas, niet. Met
een verse dorade hoeft niet veel meer te gebeuren dan hem in zijn geheel op
houtskool te grillen. Zo gebeurt het dan ook. Om daarna de maaltijd in stijl te
besluiten met een gerecht als sutlaç, een zoet rijstgerecht uit de oven.
Voor wie dat allemaal te voorspelbaar is, serveert restaurant
Orontes een aantal minder bekende streekgerechten, zoals oruk, gekruid
rundergehakt in een jasje van gierst. Ze
zijn in olie gebakken en komen op tafel met cacik. Een bereiding met yoghurt,
komkommer en knoflook die veel weg heeft van de Griekse tzatziki. Dat is een
kenmerk van de keuken uit de streek waar het restaurant niet alleen zijn naam
ontleent maar ook zijn inspiratie vindt. Griekse, Romeinse, Arabische, Armeense, Franse en Turkse invloeden tonen
iets van de bewogen geschiedenis van het stroomgebied van de rivier de Orontes
in het zuiden van Turkije. De keuken van Orontes mag voorspelbaar zijn, saai is
ze allerminst.
Orontes, Albert
Cuypstraat 40-42, 6796225, www.orontes.nl
In februari 2017 gepubliceerd in Preludium, in reeks over restaurants in de buurt van het Amsterdamse Concertgebouw.
Reacties
Een reactie posten