Orontes

... De keuken van Orontes mag voorspelbaar zijn, saai is ze allerminst...

Het fijne van Turkse restaurants in Nederland is dat ze doorgaans  weinig op hebben met gastronomische innovatie. Culinair knutselwerk en nieuwlichterij blijven achterwege. Het vaste repertoire wordt daarentegen alle eer aangedaan. Zo valt er ook bij restaurant Orontes steevast te genieten van octopussalade, in wijn gekookt en eenvoudig maar effectief op smaak gebracht met citroen, kruiden en augurk. Uiteraard ontbreken de sigara börek, gefrituurde bladerdeegrolletjes gevuld met fetakaas, niet. Met een verse dorade hoeft niet veel meer te gebeuren dan hem in zijn geheel op houtskool te grillen. Zo gebeurt het dan ook. Om daarna de maaltijd in stijl te besluiten met een gerecht als sutlaç, een zoet rijstgerecht uit de oven.

Voor wie dat allemaal te voorspelbaar is, serveert restaurant Orontes een aantal minder bekende streekgerechten, zoals oruk, gekruid rundergehakt in een jasje van gierst.  Ze zijn in olie gebakken en komen op tafel met cacik. Een bereiding met yoghurt, komkommer en knoflook die veel weg heeft van de Griekse tzatziki. Dat is een kenmerk van de keuken uit de streek waar het restaurant niet alleen zijn naam ontleent maar ook zijn inspiratie vindt. Griekse, Romeinse, Arabische,  Armeense, Franse en Turkse invloeden tonen iets van de bewogen geschiedenis van het stroomgebied van de rivier de Orontes in het zuiden van Turkije. De keuken van Orontes mag voorspelbaar zijn, saai is ze allerminst.

Orontes, Albert Cuypstraat 40-42, 6796225, www.orontes.nl

In februari 2017 gepubliceerd in Preludium, in reeks over restaurants in de buurt van het Amsterdamse Concertgebouw.


Reacties

Populaire posts