Eten op 150 cm: Mémé Gusta

Waar krijg je het nog, een koninginnehapje volgens de regelen der kunst met twee sauzen of een tournedos van vorstelijk formaat met een perfecte bearnaisesaus, die ook nog eens in een tweede ronde wordt aangevuld of een toast champignons? Het is duidelijk, dat moet in Vlaanderen zijn. In dit geval Mémé Gusta in Gent. Mémé betekent grootmoeder. Niet voor niets, alle gerechten moeten in grootmoeders jeugd ook al klassiek zijn geweest. Het zijn de parels van de Belgisch-Franse keuken.

Vaak hebben de zaken die de traditionele keuken eer bewijzen in meer of minder mate oubollig, in de inrichting en de stijl van bediening. En het publiek is vaak op leeftijd. Bij Mémé Gusta is dat anders in druk beklante zaak zijn onder de klanten de jongere generaties goed vertegenwoordigd. De sfeer is geanimeerd met een aantal gemengde gezelschappen. De vaardige bediening is aardig en ontspannen, zonder plichtplegingen maar wel attent. 

Hier geen flauwekul met sharen, negen gangen verrassingsmenu's of gerechten op tussengerecht formaat.  De porties zijn royaal, wie drie gangen neemt gaat niet met honger weg en heeft ruim voldoende gegeten. Voor kleine eters is het wellicht te veel. 

Het is nog lastig kiezen uit een kaart met louter klassiekers. De garnaalkroketten zijn redelijk goed, vooral de hoeveelheid garnalen in de kroketten is aansprekend. De toast champignons blijkt een luxueuze versie met verschillende paddenstoelen en twee sauzen. Het is een rijk voorgerecht, alleen neigt de toast qua omvang naar het minimale. 

De tournedos evenwel heeft forse afmetingen. Hij is goed gebakken, mals maar niet onaangenaam boterzacht. De bearnaisesaus is dik in orde, romig met een prettige hoeveelheid zuur.Het koninginnehapje is geweldig. Er is niet op kip bezuinigd en volgens de Brusselse (?) traditie zit er een lepel hollandaisesaus bij. Op de profiterolles is niets aan te merken, integendeel vooral de chocoladesaus overtreft de verwachtingen. 



 

 

 

Reacties

Populaire posts