SushiSamba


... Onbekommerd, en met gastronomisch succes, trekken sushi en knollen, zeewier en pepers, wasabi en tijgermelk met elkaar op. ...

Uit de luidsprekers schalt bij SushiSamba het populair Latijns-Amerikaanse repertoire, vitaal, opzwepend en uitbundig. Het op Amerikaanse leest geschoeide restaurant in een Japans ogende serre aan het Holland Casino trekt met een kosmopolitisch concept een internationaal publiek. 

De keuken verenigt de Japanse, de Braziliaanse en de Peruaanse kookkunst. Onbekommerd, en met gastronomisch succes, trekken sushi en knollen, zeewier en pepers, wasabi en tijgermelk met elkaar op. De ingetogen esthetiek van de Japanse gerechten krijgt Latijns-Amerikaanse schwung en doorgaans rustieke Zuid-Amerikaanse gerechten ondergaan onmiskenbaar verfijning. Het lukt de chef zelfs om Hollandse haring smakelijk en smaakvol te combineren met jalapeñopepers en wasabi.

En of dat nog niet multicultureel genoeg is, treffen we ook virtuoze kunstjes uit de actuele, internationale gastronomie aan. Een wufte wolk van roze schuim is neergedaald op de ceviche van tonijn, gegaard in een eveneens fel-roze tijgermelk. Of neem de narratieve kookkunst in het gerecht “Welcome to the rain forest”, dat oogt als een  herfststukje van een getalenteerde basisschoolleerling. Alle onderdelen blijken eetbaar in deze naturalistische compositie van chocola, koffie en noten. 

De etende muziekliefhebber kijkt er niet van op. Grote kans dat na dit veelzijdig eetfestijn een Weens orkest op het avondprogramma staat, met een Zuid-Amerikaanse dirigent en een Japanse solist in het Russische repertoire. Een inclusieve cultuur is immers niet alleen aan de gastronomie voorbehouden maar bij uitstek ook aan de muziek. 

SushiSamba, Max Euweplein 64, 797 1530, www.sushisamba.com

In april 2018 gepubliceerd in Preludium, in reeks over restaurants in de buurt van het Amsterdamse Concertgebouw.



Reacties

Populaire posts