SushiSamba
... Onbekommerd, en met gastronomisch succes, trekken sushi en knollen, zeewier en pepers, wasabi en tijgermelk met elkaar op. ...
Uit de luidsprekers schalt
bij SushiSamba het populair Latijns-Amerikaanse repertoire, vitaal, opzwepend
en uitbundig. Het op Amerikaanse leest geschoeide restaurant in een Japans
ogende serre aan het Holland Casino trekt met een kosmopolitisch concept een
internationaal publiek.
De keuken verenigt de
Japanse, de Braziliaanse en de Peruaanse kookkunst. Onbekommerd, en met
gastronomisch succes, trekken sushi en knollen, zeewier en pepers, wasabi en tijgermelk
met elkaar op. De ingetogen esthetiek van de Japanse gerechten krijgt Latijns-Amerikaanse
schwung en doorgaans rustieke Zuid-Amerikaanse gerechten ondergaan onmiskenbaar
verfijning. Het lukt de chef zelfs om Hollandse haring smakelijk en smaakvol te
combineren met jalapeñopepers
en wasabi.
En of dat nog niet
multicultureel genoeg is, treffen we ook virtuoze kunstjes uit de actuele, internationale
gastronomie aan. Een wufte wolk van roze schuim is neergedaald op de ceviche
van tonijn, gegaard in een eveneens fel-roze tijgermelk. Of neem de narratieve
kookkunst in het gerecht “Welcome to the rain forest”, dat oogt als een herfststukje van een getalenteerde
basisschoolleerling. Alle onderdelen blijken eetbaar in deze naturalistische
compositie van chocola, koffie en noten.
De etende muziekliefhebber
kijkt er niet van op. Grote kans dat na dit veelzijdig eetfestijn een Weens
orkest op het avondprogramma staat, met een Zuid-Amerikaanse dirigent en een
Japanse solist in het Russische repertoire. Een inclusieve cultuur is immers
niet alleen aan de gastronomie voorbehouden maar bij uitstek ook aan de muziek.
SushiSamba,
Max Euweplein 64, 797 1530, www.sushisamba.com
In april 2018 gepubliceerd in Preludium, in reeks over restaurants in de buurt van het Amsterdamse Concertgebouw.
Reacties
Een reactie posten