Brasserie van Dam


... in een portie die genereuzer is dan de tonijnstand doet vermoeden ...

Amsterdam-Zuid is een dorp. Een kosmopolitisch dorp, dat dan weer wel.  De Cornelis Schuyt is de dorpsstraat waar  de shoppende internationale jetset én koopkijkers uit de provincie, de fine-de-fleur én het schuim der natie, liefhebbers van Bach én Van Buurenfans, toeristen én buurtbewoners hun  weg gaan.    
  
Ze mengen zich moeiteloos bij Brasserie van Dam, van alle markten thuis of het nu Frans, Italiaans, Thais, Japans of Amerikaans is. De menukaart is bevolkt door internationale allemansvrienden als caesar salade, vitello tonnato en zalm teriyaki. Het zijn enkel populaire gerechten uit populaire keukens, zelfs de exotische gerechten zijn vertrouwd.  

Van Dam kookt op het niveau van een goed eetcafé.  Uit de keuken komen adequaat bereide gerechten zonder culinair geknutsel. Klassiek is de entrecote met bearnaisesaus, al is het vlees trendy gegrild op een Big Green Egg. Uiteraard ontbreekt bij de toetjes salted caramel niet, nu onvermijdelijk in een eetgelegenheid die met zijn tijd meegaat. Minstens zo actueel zijn de in een kom geserveerde salades met oosterse ingrediënten als sushirijst, shiitake en sojabonen maar ook boerenkool. Oost en west ontmoeten elkaar hier vaker op het bord. Zo verschijnt de tonijntartaar, in een portie die genereuzer is dan de tonijnstand doet vermoeden, op een krakende papadum  met avocado en wasabimayonaise.

Uiteindelijk gaat iedereen weer zijns weegs. Wie weet ontmoeten ze elkaar later opnieuw in de lokale muziekzaal. Een kosmopolitische muziekzaal, dat dan weer wel. 

Brasserie van Dam, Cornelis Schuytstraat 8-10, www.vandambrasserie.nl, 6706570

In maart 2018 gepubliceerd in Preludium, in reeks over restaurants in de buurt van het Amsterdamse Concertgebouw.



Reacties

Populaire posts