Brasserie van Dam
... in een portie die genereuzer is dan de tonijnstand doet vermoeden ...
Amsterdam-Zuid is een dorp. Een kosmopolitisch dorp, dat dan
weer wel. De Cornelis Schuyt is de dorpsstraat
waar de shoppende internationale jetset
én koopkijkers uit de provincie, de fine-de-fleur én het schuim der natie,
liefhebbers van Bach én Van Buurenfans, toeristen én buurtbewoners hun weg gaan.
Ze mengen zich moeiteloos bij Brasserie van Dam, van alle
markten thuis of het nu Frans, Italiaans, Thais, Japans of Amerikaans is. De
menukaart is bevolkt door internationale allemansvrienden als caesar salade, vitello
tonnato en zalm teriyaki. Het zijn enkel populaire gerechten uit populaire
keukens, zelfs de exotische gerechten zijn vertrouwd.
Van Dam kookt op het niveau van een goed eetcafé. Uit de keuken komen adequaat bereide gerechten
zonder culinair geknutsel. Klassiek is de entrecote met bearnaisesaus, al is
het vlees trendy gegrild op een Big Green Egg. Uiteraard ontbreekt bij de
toetjes salted caramel niet, nu onvermijdelijk in een eetgelegenheid die met
zijn tijd meegaat. Minstens zo actueel zijn de in een kom geserveerde salades
met oosterse ingrediënten als sushirijst, shiitake en sojabonen maar ook
boerenkool. Oost en west ontmoeten elkaar hier vaker op het bord. Zo verschijnt
de tonijntartaar, in een portie die genereuzer is dan de tonijnstand doet
vermoeden, op een krakende papadum met
avocado en wasabimayonaise.
Uiteindelijk gaat iedereen weer zijns weegs. Wie weet
ontmoeten ze elkaar later opnieuw in de lokale muziekzaal. Een kosmopolitische
muziekzaal, dat dan weer wel.
Brasserie van Dam,
Cornelis Schuytstraat 8-10, www.vandambrasserie.nl, 6706570
In maart 2018 gepubliceerd in Preludium, in reeks over restaurants in de buurt van het Amsterdamse Concertgebouw.
Reacties
Een reactie posten