Dineren in de Spiegelzaal



"Dirigent Kes heeft zich met succes verzet tegen deze vorm van multi-tasken."

In de beginjaren van het Concertgebouw was het usance om tijdens het concert een drankje en een hapje te nuttigen. Op een van de schilderijen in de omgang rond de Grote Zaal zijn de gedekte tafeltjes nog te zien, als ware het een café chantant. Dirigent Kes heeft zich met succes verzet tegen deze vorm van multi-tasken.

De culinaire genoegens zijn nu verbannen naar de Spiegelzaal. Daar wordt voorafgaand aan de uitvoeringen in verschillende concertseries een diner verzorgd door cateraar Covent Garden. Een naam die bij muziekliefhebbers prettige associaties zal oproepen.

Het Diner in de Spiegelzaal biedt een wisselend dagmenu. Om een indruk te geven, op een vrijdag in november als voorgerecht een parfait van Noord-Hollandse zwartpootkip met subtiel gerookte aardappelsalade. Gevolgd door een uitzonderlijk malse gebraden wildzwijnprocureur met hete bliksem en een saus van bramen. Als nagerecht gepocheerde peer met een rijk smakende amandelfrangipane. Het goede van de kok is dat hij de beperkingen van catering kent en daarbinnen door de keuze van ingrediënten en bereidingswijzen een overtuigend resultaat weet te boeken.

Het diner in de Spiegelzaal heeft zo zijn voordelen. Je eet in een ambiance met allure, je  bent gegarandeerd op tijd voor het concert en tijdens de koffie geeft iemand van het orkest een kijkje achter de schermen of een vooruitblik op het programma in de Grote Zaal. Daar krijgen de muzikale genoegens de ruimte, zonder bestekgekletter en glasgerinkel.

Het dineren in de Spiegelzaal is niet meer mogelijk. Er is nu een restaurant in de Pleinfoyer. 

In januari 2018 gepubliceerd in Preludium, in reeks over restaurants in de buurt van het Amsterdamse Concertgebouw.


Reacties

Populaire posts