Mamouche





"De Marokkaanse moeders - gastvrij en verzorgend zijn een inspiratiebron."


Het festival Turning East, deze maand in het Concertgebouw, heeft een ruimhartige interpretatie van het begrip oost Geografisch reikt het van Marokko tot die in de Oriënt. De muzikale belevenis zal voor velen een ontdekkingstocht zijn. De opkomende populariteit van de Arabische keuken in onze streken maakt dat de culinaire pendant zich op inmiddels vertrouwd terrein afspeelt. Wie heeft er de afgelopen jaren niet kennis gemaakt met ingrediënten als couscous, granaatappelpitten, rozenwater, arganolie en ras el hanout?   
  
Mamouche is een Marokkaans restaurant met Franse inslag. Het oogt als een Franse bistrot met Marokkaanse elementen. In de keuken prevaleert de Marokkaanse kooktraditie, verrijkt met een vleugje Frankrijk.  Deze gelukkige verbintenis brengt gerechten voort als brik à l'oeuf, flinterdun brikdeeg gevuld met gekonfijte tonijn, kappertjes, peterselie en kwartelei of hadia, frito van marsepein met honing en dadelijs. Ook de tagines ontbreken niet, bijvoorbeeld van kip met artisjok, doperwten, olijven en gekonfijte citroen.  
  
Mamouche, wat “mijn liefje” betekent, doet zijn naam eer aan, als gast wordt je vertroeteld. De Marokkaanse moeders - gastvrij en verzorgend zijn een inspiratiebron. Dat is ongetwijfeld waar, maar de gerechten zijn in verfijning en presentatie de huiselijke keuken ver voorbij. Bovenal zijn ze buitengewoon lekker. 
    
Over muziek uit de oost” wordt je niet veel wijzer bij Mamouche. Op de achtergrond klinken Franse chansons uit het geijkte repertoire, voor een kennismaking met de Arabische muziek moet je toch echt naar het Concertgebouw. 

Mamouche, Qeullijnstraat 104, 6700736, www.mamouche.restaurant.nl

Gepubliceerd in Preludium van november 2017

Reacties

Populaire posts