De Blauwe Hollander

... wie wil zich de kans laten ontnemen om nog eens te genieten van een authentieke vlaflip?

Na overdaad van de feestdagen is een sobere, winterse maaltijd van eigen bodem een waar genoegen. De toonkunst en de kookkunst hebben echter gemeen dat het Nederlandse repertoire niet vaak wordt uitgevoerd. Gelukkig ligt in de toeristische entourage rond het Leidseplein De Blauwe Hollander. Daar kunnen buitenlanders zich wagen aan de Hollandse keuken én komen Nederlanders met heimwee naar de smaken van eertijds aan hun trekken. Op de kaart staan de traditionele gerechten uit de Nederlandse, huiselijke keuken. Zo zijn er stamppotten, snert en slavinken. Het zijn geen gastronomische hoogstandjes, maar de gerechten zijn met zorg en smaakvol bereid. De voorgerechten lijden hier en daar aan een te veel aan ingrediënten, zoals de kaaskroketjes die het afleggen tegen de gemengde sla. De haring evenwel vormt met bietjes, rettich, augurk, uitjes en nog een het ander een mooie compositie van verwante en contrasterende smaken. Een nostalgisch hoogtepunt is de andijviestamppot met spekjes, een forse, maar niet al te zware gehaktbal en een stevig ingekookte jus. Bij de biefstuk met pepersaus valt het aardappelgarnituur op, niet gebakken zoals aangekondigd, maar gefrituurd met een krokant korstje en een fijn kruimig interieur. De Nederlandse kookkunst is daarmee voldoende eer bewezen, nu is de toonkunst aan de beurt. Dankzij de voortvarend werkende keuken en de snelle bediening is er nog tijd voor een nagerecht, al is dat niet echt nodig gezien de royale afmetingen van voor- en hoofdgerechten. Maar wie wil zich de kans laten ontnemen om nog eens te genieten van een authentieke vlaflip?


De Blauwe Hollander, Leidsekruisstraat 28, 6270521, www.deblauwehollander.nl

Reacties

Populaire posts