Café Caron


"Oef, de erwtjes."

Wie de toonkunst en de kookkunst wil verbinden komt al gauw uit bij Rossini. De componist was bij uitstek een gourmand. Er zijn beroemde gerechten naar hem vernoemd en hij maakte composities als “Oef, de erwtjes”. In de tijd dat Rossini in Parijs verbleef was hij bevriend met de befaamde kok Carême, een van de grondleggers van de klassieke Franse keuken. Van Carême naar Caron is een kleine stap. Het gaat wat ver om vader en zonen Caron tot erfgenamen van Carême te benoemen, maar hun familiezaak Café Caron in de Pijp heeft onbetwist de Franse keuken als fundament. De ambiance is een symbiose van een Parijse bistrot en een Amsterdams eetcafé, maar dan met een toegewijde bediening.
Denk bij Café Caron niet aan staaltjes haute cuisine, wel aan gesublimeerde gerechten uit de eenvoudige restaurantkeuken. Op het menu treffen we veel vertrouwds aan zoals dorade, bavette, octopus, piepkuiken en millefeuille met aardbeien. Dat alles is volgens de regelen der kunst bereid, ongecompliceerd, evenwichtig en smaakrijk. Zelfs een simpele punt brie stijgt tot grote hoogte, perfect gerijpt en precies op de goede temperatuur geserveerd. Hier loont de Franse aanpak. 
Er staan ook minder geijkte gerechten op de kaart als eendenei met cantharellen of, geserveerd met burrata en truffel,  een geschuimde soep  van doperwten. Zachtjes neuriet Rossini mee, “Ouf, les petits pois”.

Café Caron, Frans Halsstraat 28h, 6758668, www.cafecaron.nl

“Ouf, les petits pois” is te beluisteren via You Tube.

Reacties

Populaire posts