Café Caron
"Oef, de erwtjes."
Wie de toonkunst en de kookkunst wil verbinden komt al gauw uit
bij Rossini. De componist was bij uitstek een gourmand. Er zijn beroemde gerechten
naar hem vernoemd en hij maakte composities als “Oef, de erwtjes”. In de tijd
dat Rossini in Parijs verbleef was hij bevriend met de befaamde kok Carême, een
van de grondleggers van de klassieke Franse keuken. Van Carême naar Caron is
een kleine stap. Het gaat wat ver om vader en zonen Caron tot erfgenamen van
Carême te benoemen, maar hun familiezaak Café Caron in de Pijp heeft onbetwist de
Franse keuken als fundament. De ambiance is een symbiose van een Parijse
bistrot en een Amsterdams eetcafé, maar dan met een toegewijde bediening.
Denk bij Café Caron niet aan staaltjes haute cuisine, wel aan
gesublimeerde gerechten uit de eenvoudige restaurantkeuken. Op het menu treffen
we veel vertrouwds aan zoals dorade, bavette, octopus, piepkuiken en
millefeuille met aardbeien. Dat alles is volgens de regelen der kunst bereid,
ongecompliceerd, evenwichtig en smaakrijk. Zelfs een simpele punt brie stijgt
tot grote hoogte, perfect gerijpt en precies op de goede temperatuur
geserveerd. Hier loont de Franse aanpak.
Er staan ook minder geijkte gerechten op de kaart als eendenei
met cantharellen of, geserveerd met burrata en truffel, een geschuimde soep van doperwten. Zachtjes neuriet Rossini mee, “Ouf,
les petits pois”.
Café Caron, Frans
Halsstraat 28h, 6758668, www.cafecaron.nl
“Ouf, les petits pois”
is te beluisteren via You Tube.
Reacties
Een reactie posten