Café Americain
... Niet elke chef kan een maestro zijn ...
Er zijn in Amsterdam weinig publieke gebouwen die kunnen
bogen op de grandeur van het Concertgebouw. Hotel Americain is een
uitzondering, met zijn hoge, gewelfde in art decostijl uitgevoerde
restaurantzaal. Hier herleeft het begin van de 20ste eeuw in volle
glorie.
Café Americain voert een traditionele kaart, met veelal
traditionele gerechten uit Franse brasseriekeuken. Zo zijn er de plateaus met
oesters en andere vruchten van de zee. Er zullen niet veel restaurants zijn
waar je nog een ouderwetse “Mary’s Bay” kreeft Thermidor kunt krijgen, een met
gruyèrekaas gegratineerde kreeft. Ook de
behoudende carnivoor komt aan zijn trekken met een zelf aan te maken steak
tartaar “met klassieke garnituren”, die hier onder de naam steak Americain op het menu staat.
Af en toe veroorlooft de keuken zich een eigentijds
accent. De “suprême” van parelhoen - die
hier een boutje en geen borstfilet blijkt te zijn - is hip verrijkt met rode
paprikasaus en een crumble van chorizoworst. Het zal niet verbazen dat de
parade der klassiekers wordt afgesloten met desserts als chocolademousse en
crème brûlée. En ook niet dat in de bediening wat rijpere krachten conventioneel
goed werk doen.
De culinaire uitvoering van de gerechten beweegt zich tussen
voldoende en verdienstelijk, maar kan zich niet meten met de grandeur van de
ambiance. Niet elke chef kan een maestro zijn. Om een maestro aan het werk te
zien moet je toch in het Concertgebouw zijn, drie tramhaltes verder.
Café Americain, Leidsekade
97, 556 3010, www.cafeamericain.nl
In december 2016 gepubliceerd in Preludium, in reeks over restaurants in de buurt van het Amsterdamse Concertgebouw.
Reacties
Een reactie posten