Café Americain

... Niet elke chef kan een maestro zijn ...

Er zijn in Amsterdam weinig publieke gebouwen die kunnen bogen op de grandeur van het Concertgebouw. Hotel Americain is een uitzondering, met zijn hoge, gewelfde in art decostijl uitgevoerde restaurantzaal. Hier herleeft het begin van de 20ste eeuw in volle glorie.

Café Americain voert een traditionele kaart, met veelal traditionele gerechten uit Franse brasseriekeuken. Zo zijn er de plateaus met oesters en andere vruchten van de zee. Er zullen niet veel restaurants zijn waar je nog een ouderwetse “Mary’s Bay” kreeft Thermidor kunt krijgen, een met gruyèrekaas gegratineerde kreeft.  Ook de behoudende carnivoor komt aan zijn trekken met een zelf aan te maken steak tartaar “met klassieke garnituren”, die hier onder de naam steak  Americain op het menu staat.

Af en toe veroorlooft de keuken zich een eigentijds accent.  De “suprême” van parelhoen - die hier een boutje en geen borstfilet blijkt te zijn - is hip verrijkt met rode paprikasaus en een crumble van chorizoworst. Het zal niet verbazen dat de parade der klassiekers wordt afgesloten met desserts als chocolademousse en crème brûlée. En ook niet dat in de bediening wat rijpere krachten conventioneel goed werk doen.

De culinaire uitvoering van de gerechten beweegt zich tussen voldoende en verdienstelijk, maar kan zich niet meten met de grandeur van de ambiance. Niet elke chef kan een maestro zijn. Om een maestro aan het werk te zien moet je toch in het Concertgebouw zijn, drie tramhaltes verder.

Café Americain, Leidsekade 97, 556 3010, www.cafeamericain.nl

In december 2016 gepubliceerd in Preludium, in reeks over restaurants in de buurt van het Amsterdamse Concertgebouw.


Reacties

Populaire posts