Thijs

... de kleinzoon van Dikker en Thijs ...

Een befaamd restaurant van weleer heeft zijn erfopvolger gevonden. Thijs is de kleinzoon van Dikker en Thijs. Het restaurant huist in het souterrain van het hotel op de hoek van de Leidsestraat en de Prinsengracht De zwartwit geblokte vloer zou uit de schilderskoker van Pieter van der Hoogh kunnen zijn. Verder toont Thijs zich in tinten, wit, grijs en zwart, zoals een eigentijds restaurant tegenwoordig is. Dat geldt ook voor de kaart, die overwegend Frans is georiënteerd. Thijs respecteert klassieke combinaties van ingrediënten, maar geeft daar, soms op uitbundige wijze, een eigen, verzorgde vorm aan. En dat alles tegen schappelijke prijzen, drie gangen vergen 32,50 euro.

Zo valt er te genieten van gemarineerde zalm met panna cotta van mierikswortel en remoulade van appel en bietjes in fraai roze-rode tinten. Ook de gepekelde runderlende mag er zijn, die krijgt stevig tegenspel van truffelaardappelchips en bitterballetjes van blauwe kaas. Of neem de combinatie van boterzachte kalfswangetjes en perfect krokante zwezerik. Wie niet uit is op de bevrediging van vleselijke lusten kan zich bijvoorbeeld te goed doen aan extravert opgediende ravioli van kastanje met pistachepesto, gefrituurd salieblad en pecorino.

De akoestiek laat te wensen over, daar hoef je als preconcerteter niet veel last van te hebben. De gastenstroom komt pas laat op gang bij Thijs en dan zit je alweer elders, waar de akoestiek beter is. Dat moet lukken want Thijs houdt het tempo er in, zonder het menu af te raffelen. De tram stopt voor de deur en het is maar een paar haltes naar het Concertgebouw.

Thijs, Prinsengracht 438, 6250150, www.restaurantthijs.nl

Naschrift
Afgaande op de menukaart richt Thijs zich tegenwoordig op het standaard toeristisch culinair repertoire.

Reacties

Populaire posts