Maxime

Het is toch meer bij hun in de PC, dan bij ons in de PC.

Op cultureel vlak komt er deze dagen weinig goeds uit Den Haag. Mogen we als het om eetcultuur meer verwachten? De formule van het Haagse restaurant Maxime is neergestreken in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat. Je denkt er als concertbezoeker niet zou gauw aan om daar te gaan eten. Het is toch meer bij hun in de PC, dan bij ons in de PC. Het terras van Maxime is omstreeks 18.00 uur bevolkt met toeristen, buurtbewoners, winkelpersoneel voor wie de werkdag erop zit en die minder lijken te hebben geleden dan de met merktassen beladen, uitgeputte shoppers. De sfeer is ongedwongen. De geheel vrouwelijke bediening is monter, heeft overzicht, houdt de vaart erin en heeft alleen wat moeite om champagneflessen open te krijgen. En dat in de PC, maar er zijn heren genoeg die hun bedrevenheid in het ontkurken willen demonstreren. Maxime biedt keuze uit weekmenu's en een paar klassiekers, bijvoorbeeld de onvermijdelijke entrecote. Die is hier vakkundig geroosterd en komt met een overtuigende bearnaisesaus. De beloofde 'dikke frieten' zijn van standaard formaat en kwaliteit, dat moet beter kunnen. De weekmenu's, met 34 euro voor vier gangen sympathiek geprijsd, tonen een eigentijds culinair palet. Zo was er in de late lente panna cotta van asperges, wat knullig gepresenteerd maar goed van smaak. De koude komkommersoep, fris en stevig van structuur, doet het voortreffelijk op een warme dag, net als de luchtige citroenmousse met aardbeien en smeltend zacht sorbetijs. De spartelverse scholfilets hebben een zilt garnituur met zeekraal en lamsoren. Jammer, de hoeveelheid schol is karig bemeten. Zullen we maar zeggen 'een Haagse portie'?

Maxime, PC Hooftstraat 63, 6765306, www.maximeamsterdam.nl

Naschrift
Maxime heeft zijn deuren gesloten.

Reacties

Populaire posts