The French Café Bistrot Gastronomique

... je hebt twee componisten in één gerecht ...

'Eaulala' staat er op de waterfles. De toon is gezet. We verkeren in Parijse sferen bij de Bistrot Gastronomique, het jongere zusje van The French Café dat een paar panden verderop huist in de Pijp, onze eigen Qaurtier Latin. De naam van het restaurant voluit schept verwarring over de culinaire ambities. In de praktijk blijkt The French Café Bistrot Gastronomique een overtuigende eigentijdse interpretatie van de bistro, waarvan oorspong en wezen in het voorwoord op de menukaart wordt uitgelegd. In een simpele ambiance kun je er genieten van beproefde gerechten uit de eenvoudige Franse restaurantkeuken. De prijzen zijn schappelijk, voor net geen veertig euro geniet je van drie gerechten, twee glazen wijn en een kop koffie tot besluit.
Verwacht geen trendy gastronomische hoogstandjes, maar adequaat bereide klassiekers. Denk aan een artisanale paté, geserveerd met kleine zure augurkjes, zoals het hoort. Of een correct uitgevoerde crème brûlée, dat lijkt simpel maar je krijgt hem zelden zo. Voor de maritieme eter zijn er oesters, verse kreeft uit het homarium en een cassolette de fruits de mer, al is die zo romig dat de zeevruchten er niet tegenop kunnen.
Een onbetwist hoogtepunt is de halve kip, aan de rotissoir bereid, met morillessaus. De chef gaat niet krampachtig met de klassiekers om en veroorlooft zich wat vrijheden, getuige de hamburger Rossini met huisgemaakte ketchup. Fijne frieten, eerder in de Belgische dan in de Franse traditie, ontbreken niet. Duikt hier naast de bistro en het café ook het genre fastfoodzaak op? De foie gras maakt het dan toch tot een erg sjieke fastfoodzaak. En je hebt twee componisten in één gerecht, Gioacchino Rossini én Jeff Hamburg.

The French Café Bistrot Gastronomique, Gerard Douplein 10, 1072 VE Amsterdam, www.thefrenchcafe-bistrot.nl

Reacties

  1. Jammer dat nooit het ras kip door het restaurant genoemd wordt:
    poulet de Bresse, poulet noir, poulet des landes, Mechelse koekoek, etc.
    Is dat wel het geval, dan zit je goed!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts