Braque


... met de verheffing van de kookkunst op de volkse Albert Cuyp wil het wel lukken.

Culturele verheffing van het volk is tegenwoordig uit de gratie, maar met de verheffing van de kookkunst op de volkse Albert Cuyp wil het wel lukken. Naast het bekende aanbod aan goedkope, pretentieloze eethuisjes met keukens uit alle windstreken, vestigen zich er steeds meer zaken met enige gastronomische pretentie. De bakker en de hamburgerzaak behoren zelfs tot de beste in hun soort in de stad. Een van de nieuwe zaken is Braque, waar het vaak vol en altijd geanimeerd is. De rigoureuze doorbraak van twee panden geeft een bijna kubusvormige ruimte van on-Amsterdamse maat. Het interieur is doordacht zonder al te strak te zijn. Er hangt een zuiderse sfeer. Net als de keuken trouwens die vooral gerechten van Franse en Italiaanse origine doorgeeft. Het uitgangspunt zijn de klassieke bereidingen, maar vaak met een eigen draai. Zo komt de vitello tonnato met gefrituurde kappertjes en de bouillabaisse met een megacrouton. Onvervalst traditioneel is de entrecote met bearnaisesaus, geheel bereid volgens de regelen der kunst. Dat getuigt van culinair vakmanschap, net als perfect gegaarde Sint-Jakobsschelpen die met een saus van kropsla, spekjes en bospeen op tafel komt. De Belgische wafel met aardbeien, balsamico en hangop, in het eigentijdse restaurant weer helemaal terug, is op de eerste plaats smakelijk.
De vineuze begeleiding is dik in orde met een ruime keuze aan open wijnen uit een slim samengesteld assortiment waarin veel verschillende druivensoorten aan bod komen. De jonge bediening heeft er duidelijk zin in en zorgt bekwaam voor een vlot verloop van de maaltijd. Op naar de verheffing van de toonkunst aan de andere zijde van de Boerenwetering.

Braque, Albert Cuypstraat 29-31, 6707357, www.caferestaurantbraque.com

Reacties

Populaire posts