Witteveen

Nu blijkt dat instituten ook weer kunnen herrijzen

Restaurant Witteveen was ooit een instituut. Het bleek indertijd een ontregelende ervaring dat zelfs instituten kunnen verdwijnen. Nu blijkt dat instituten ook weer kunnen herrijzen. Op de vertrouwde plaats aan de Ceintuurbaan ligt brasserie Witteveen, met de ambitie om een even laagdrempelig als grootsteeds buurtcafé-restaurant te zijn.
Aan de buitenkant is weinig veranderd, maar het interieur is ingrijpend verbouwd. In de geest van de tijd zijn verschillende sferen gecreëerd, grote aanschuiftafels badend in licht, stemmige loungeplekken met een immense Chesterfieldbank, kleine cafétafels en een grote bar. Voor elke gelegenheid en elke stemming wat wils, je kunt er van 's ochtends vroeg tot 's avond laat terecht.
'Brasserie' staat nu voor de naam Witteveen, maar de gerechten doen eerder denken aan een eetcafé. Een goed eetcafé, om misverstanden te voorkomen. Zo is er een dagelijks wissellende ‘daghap’ voor 13,50 euro. De kaart biedt voorgerechten als een grove boerenpaté, met een duidelijke leversmaak, of champignons de Dordogne, in een jasje van beslag gefrituurde paddenstoelen. Een evergreen is de entrecote met bearnaisesaus, die mooi zuur is maar iets meer dragon en boter zou kunnen gebruiken. De Franse frietjes en de mayonaise zijn in orde. Onder de entrecote ligt een portie gevarieerde groentes. Voor de echte groenteliefhebber is het wat weinig, maar voor de verstokte vleeseter net genoeg om het idee te hebben toch gezond te hebben gegeten. Hetzelfde garnituur komt bij de in zijn geheel gebakken zeebaars. Die is in al zijn eenvoud perfect.
De vlotwerkende bediening, de pretentieloze kaart met geijkte gerechten maken Witteveen tot een geschikte zaak om voor het concert nog even wat te eten. En daarna ga je van het buurtrestaurant naar de buurtgehoorzaal, ook een instituut.

Brasserie Witteveen, Ceintuurbaan 256-260, 3446406, www,brasseriewitteveen.nl

Reacties

Populaire posts