Juuls

Uit de krap bemeten keuken komen geen geringe zaken.

Vanaf het Concertgebouw benaderd ligt restaurant Juuls aan de goede zijde van de Albert Cuypstraat, aan de linkerzijde net voorbij de brug over de Boerenwetering. Op enthousiaste aanbeveling van een lezer zijn we hier terecht gekomen. Juuls is pas een paar maanden open. Desondanks ziet het restaurant er vanzelfsprekend uit, alsof het er al jaren is. De tijd van strakke designrestaurants lijkt voorbij. Juuls is eerder een knus eethuis te noemen met blankhouten tafels, geschilderde houten stoelen met een landelijk karakter en een wandvullende prent in sepia van het Amsterdams havenfront anno 1618.
Het is woekeren met de ruimte in dit huiskamerrestaurant. Uit de krap bemeten keuken komen toch geen geringe zaken. Zo serveren ze een steak tartare volgens de regelen der kunst, maar zoals je hem niet vaak krijgt. De ossenhaas is grof gehakt en niet vermalen tot een op filet americain gelijkende puree. Dat laatste is de manier om te verdoezelen dat het vlees van mindere kwaliteit is. Grof hakken kan alleen als het vlees van de allerbeste soort is. De malse ossenhaas komt bij Juuls met truffelmayonaise en een kwarteleitje, joyeus bekroond met een crouton.
De beknopte wijnkaart biedt met prettige afwisseling tussen bekende en onbekende bekende wijnen. Op advies van de, informeel geklede en zeer gastvrije, gastheer komt de a-typische riesling van Wittmann uit Duitsland in de glazen. De bekroonde en veelgeprezen wijn toont zich een betrouwbare begeleider van het hoofdgerecht, een op de huid gebakken kabeljauwrugfilet met gepofte tomaatjes, een nogal zoute bloemkoolcrème, aardappelpuree met mosterd en jus van gekarameliseerde uitjes. De kabeljauw is niet alleen perfect gebakken, de ‘lamellen’ visvlees zijn precies gaar, maar ook genereus van afmeting.
Met een rekening van net boven de 100 euro is de verhouding tussen prijs en kwaliteit in orde. De verdiensten van Juuls zijn inmiddels ook door anderen ontdekt, dus reserveren is aanbevolen.

Juuls, Albert Cuypstraat 19, 4710711, www.restaurantjuuls.nl

Reacties

Populaire posts