Zabayon

Het toetje is ook echt de finale.

Als een goed concertprogramma zit de kaart van restaurant Zabayon doorwrocht in elkaar, beknopt maar met voor elk wat wils. Zabayon presenteert de mediterane keuken in de Italiaanse, Franse en Spaanse kooktraditie. Op de kaart staan klassieke gerechten als huisgemaakte ravioli gevuld met spinazie en ricotta met salieboter. Al is de salie nauwelijks te proeven, wel rucola.en de in mega-flinters verstrekte kaas.
In de fraai gepresenteerde insalada de pulpo is de inktvis veruit in de minderheid. Hij deelt het bord met onder meer gerookte zoete paprika, kikkererwten en, minder geslaagd in combinatie met inktvis, mozzarella. Bij de entrecote met beurre café de Paris en het parelhoen en zuurkool neemt chef met succes weer zijn toevlucht tot de beproefde combinaties. Het parelhoen met zuurkool en dadeljus geeft een mooie samenspel van verwante, zachte smaken. Prettig is de onbenepen hoeveelheid groenten, haricots verts en groene asperges bij de entrecote.
Zabayon biedt geen topgastronomie, maar er wordt zonder poespas heel behoorlijk gekookt. Al is er hier en daar wat verbetering mogelijk. Zo zou de entrecote aan charme winnen met wat zout en peper voor het bakken. En de frieten van ongeschilde aardappelen zijn geen wondertjes van knapperigheid. Ook het wel erg summiere aanbod aan wijn zou een kleine kwaliteitsimpuls kunnen gebruiken.
De nagerechten zijn simpel en traditioneel, zo is er crema catalana en zabayon au chocolat. Overigens zou je die spontaan niet als zodanig herkennen. De ‘dame brun’ is de omgekeerde versie van de dame blanche, chocolade-ijs met een witte saus.
Voorbeeldig is het prijsniveau, drie gangen met aperitief, wijn, water en koffie vergen 45 euro per persoon. Sympathiek is de attente en belangstellende bediening. In samenspel met de keuken houden ze een vlot, maar niet gejaagd tempo aan. Alleen komt de koffie eerder dan het nagerecht. Vooruit, dan is het toetje ook echt de finale.

Zabayon, Ceintuurbaan 71, 0206733222, www.zabayon.nl

Gepubliceerd in Preludium van maart 2009

Reacties

Populaire posts