Pompadour

Als de nood het hoogst is zijn de taartjes nabij

Nu dit seizoen het Concertgebouw aan de Donau ligt zou het niet meer dan passend zijn om ook gastronomisch aan de rivieroever te vertoeven. Dat valt niet mee. Tientallen buitenlandse keukens zijn in Amsterdam te genieten, maar Oostenrijkse of Hongaarse restaurants ontbreken. Terwijl de Habsburgse keuken toch een alleszins respectabele culinaire traditie kent. Zelfs een echte Wiener schnitzel is in Amsterdam niet te krijgen, we moeten het doen met namaak waarbij varkensvlees in plaats van kalfsvlees wordt gebruikt.
Maar als de nood het hoogst is zijn de taartjes nabij. In de geest van de Weense Kaiserliche und Königliche Hofzuckerbäcker is lunch- en tearoom Pompadour een uitgelezen adres om voor de matinee licht te lunchen. Het uiterst strakke interieur heeft zijn wortels eerder in het werk van de Oostenrijkse architect Alfred Loos, die het ornament afzwoor, dan in de rococo of de Jugendstil van de Weense koffiehuizen uit het fin de siècle. De taartjes in de koelvitrine zijn gelukkig wat exuberanter vormgegeven. Daarnaast ligt - heel toepasselijk - de viennoiserie, als croissants en chocoladebroodjes.
Behalve exquise taartjes biedt de Pompadour ook broodjes, salades, quiches en de onvolprezen vol-au-vent met kalfsvleesragout. Waar vindt je die nog in de Nederlandse lunchrooms? Het knapperige bladerdeegbakje is overgoten met een goed gevulde ragout, waarin naast stukjes kalfsvlees ook paddestoelen zitten. Voortreffelijk en verrassend licht
is de quiche met geitenkaas en spinazie, geserveerd met een prettig aangemaakte sla.
En dan de taartjes. Je zou kunnen zeggen dat de chocoladeboltaartjes het lekkerst zijn, maar dan doe je weer geen recht aan de bavaroistaartpunt met frambozen en Italiaans schuim. Of de appeltaart. Subliem zijn ook de mini-cakejes die bij de koffie worden geserveerd, vochtig zacht van binnen met een knapperig randje. Niets ten nadele van Wenen, maar ook in Amsterdam kun je koninklijke concerten beluisteren en keizerlijk taartjes eten.

Pompadour, Kerkstraat 148, 3300981, www.patisseriepompadour.com

Gepubliceerd in Preludium van februari 2008

Reacties

Populaire posts