Oriental 128

Het cordon culinaire rondom de Concertgebouwbuurt is aan de westelijke zijde opnieuw versterkt. Na restaurants als Sucre, Sophia en Blauw heeft zich nu Oriental 128 aan de Amstelveenseweg gevestigd.
Voorbij zijn de tijden van het folkloristische Chinese restaurant, gedecoreerd met lampionlampen, rood en zwart lakwerk, nummers voor de gerechten op een ellenlange kaart, een serviele bediening en een wit-uitgeslagen kersenbonbon bij de koffie. Het interieur van Oriental 128 is comfortabel, in een eigentijdse klassieke stijl. In de schilderijen meen ik voorstellingen uit Chinese sprookjes te herkennen, zoals 'de witte waterlelie' en 'it rains fishes'. De bediening werkt weliswaar niet foutloos maar is sterk in het persoonlijke contact. En de nummerloze kaart is beperkt.
Op het menu zijn de gerechten in het Nederlands beschreven, niet precies de Chinese restaurantklassiekers maar wel onmiskenbaar in Oosterse kookstijl.
De opmaak van de borden is verzorgd en zonder knutselwerk. Op de kunstig gesneden winterwortel en het roosje van tomatenschil is het tevergeefs wachten. Op tafel komen goed bereide gerechten zoals een vegetarische soep met een keur aan beetgare bladgroente, bonen en boontjes. Of de traditionele flensjes gevuld met reepjes krokante eendenfilet, komkommer en lente-uitjes met hoi-sin saus. Ze komen al gevuld op het bord, daardoor gaan de contrasten tussen warm en koud, krokant en zacht enigszins verloren.
De hoofdgerechten zijn verrassend licht en mild. Neem de garnalen, sint-jacobsschelpen en kingkrab op een bed van gebakken roodbaarsfilet in een subtiel sausje. Wat zwaarder is de gepeperde, onwaarschijnlijk malse ossenhaas, in een wat heftiger, maar niet erg hete saus, met perfect krokant buikspek en groenten met exact de juiste mate van gaarheid.
Aan het eind van de maaltijd wordt, net als aan het begin, een heet vochtig handdoekje geserveerd. Dat behoedt de stoelleuningen in het Concertgebouw voor vette vingers. De koffie komt, maar dat zal niemand verbazen, zonder kersenbonbon.

Oriental 128, Amstelveenseweg 128, 6392090, www.oriental128.nl

Reacties

Populaire posts