zondag 3 januari 2010

Moerdijk

Opeens was het er, restaurant Moerdijk aan de Willemsparkweg. Voor je het weet ben je er voorbij, maar zonder noemenswaardige publicitaire ophef zit het van begin af aan vol. Het gastronomische netwerk van eigenaar & gastvrouw Andrea Moerdijk en haar chef, die samen kunnen bogen op een lange staat van culinaire dienst in Amsterdam en omgeving, zal daar debet aan zijn. Reserveren is dus noodzakelijk. Toch moet er vroeg op de avond voor de pre-concerteter een tafeltje te bemachtigen zijn.
Moerdijk is erg Amsterdam-Zuid en iedereen lijkt iedereen te kennen. Geanimeerd is het in de intieme eetzaal zeker, niet in het minst door de gedreven gastvrouw.
Met simpele vermeldingen als 'gerookte zalm', 'sliptong' en 'ossenhaas' lijkt de kaart te wijzen op een rechttoe- rechtaan keuken. Niets is minder waar. De chef is van het creatieve type. Wat te denken van de combinatie zwezerik, lamsoren, zeekraal en … watermeloen? Zelfs van vertrouwde klassieke gerechten geeft hij een eigenzinnige interpretatie. Over de even fraaie als subtiele vitello tonnato met ansjovisbeignet klinkt het aan mijn tafeltje: "Het is heerlijk, maar ik heb geen idee wat de tonijn en wat het kalfsvlees is." Ook in de bewerkelijke beef Wellington en zeker in de feestelijk uitgevoerde dame blanche laat het origineel zich moeilijk herkennen.
Voor de liefhebber van een no-nonsense keuken is Moerdijk niet het ideale adres, en zeker niet als de porties groot moeten zijn. Wie houdt van verfijnde, kleine gerechten komt evenwel volledig aan zijn trekken. Alles is even smaakvol en vol smaak gemaakt. De gerechten kennen veel Zuid-Europese elementen met een flinke inbreng uit de Oosterse keuken.
Moerdijk behoort in een klap tot de aantrekkelijkste restaurants in de Concertgebouwbuurt. Het nodigt uit om je een hele avond gastronomische te laten verwennen, maar waarom zou dat eigenlijk ook niet kort en krachtig voor het concert kunnen?

Moerdijk, Willemsparkweg 155, 6706631, www.restaurantmoerdijk.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten