George WPA

Het beste van alles, de huisgemaakte frieten

De brasserie in Franse stijl is weer een geliefd genre in het Amsterdamse eetleven. New York is een favoriete weekendbreak in Amsterdam Zuid. Geen wonder dat de Franse brasserie naar New Yorks model zijn intrede doet aan de Willemsparkweg.
George W.P.A. – W.P.A. staat voor Williams Park Avenue - krijgt zijn eigen sfeer door witte Parijse metrotegeltjes, zitbanken met spiegels daarboven en een marmeren muur. De Frans-Amerikaanse hybride heeft zich niet helemaal succesvol in Amsterdam Zuid genesteld. Ondoorgrondelijke bouwvoorschriften maken dat de gerechten uit de keuken buiten langs de eetzaal worden binnengebracht. Zelfs een luikje van keuken naar eetzaal is kennelijk niet toegestaan. Gelukkig, met het oog op de winter, is het de koude keuken.
De kaart biedt de typische brasseriegerechten maar dan op Amerikaanse leest geschoeid. Zo heet het officieel, maar de entrées stijgen in presentatie en verfijning boven het brasserieniveau uit. Fraai en smakelijk is bijvoorbeeld de gerookte forel op romige knolselderij. De pizza tuna mag er ook zijn. Met pizza heeft die niet zoveel te maken, al was het alleen maar omdat hij koud wordt geserveerd. Hij bestaat uit lagen krokant bladerdeeg, afgewisseld met flinterdunne komkommer en tonijn.
De solide hamburger voldoet aan het geijkte beeld, geserveerd met de fles ketchup op tafel. Elke poging tot verfijning is gelukkig achterwege gelaten. Ook de ribeye-steak is wat je mag verwachten. Hij is goed gebakken, mals maar niet te zacht. Al is hij, zeker naar Amerikaanse begrippen, aan de kleine kant. Er zit een behoorlijke bearnaisesaus bij en, het beste van alles, de huisgemaakte frieten. Ze zijn een euro duurder dan de Franse frietjes, maar dat luttele bedrag zijn ze meer dan waard. George WPA is daarmee een ideaal restaurant voor de pre-concert-eter - En niet alleen op avonden dat An American in Paris wordt uitgevoerd.- met solide gerechten, een snelle service en frieten op Concertgebouworkestniveau.

George W.P.A., Willemsparkweg 74, 4702530, www.georgewpa.nl

Gepubliceerd in Preludium, februari 2010

Reacties

Populaire posts