De Witte Uyl

Een culinaire Discotabel

In het voortdurend modulerende culinaire aanbod van De Pijp is De Witte Uyl een stabiele factor. Zoals het een wijze vogel betaamt, draagt ze de biologische keuken al jaren een goed hart toe. Ze schenkt zelfs een goede biologische champagne. En in gerecht van tonijn met avocado, gepocheerd ei en ansjovismayonaise is de tonijn verantwoorde witte tonijn.
De inrichting bewijst met eetkamerameublementen eer aan het betere meubelmakerswerk uit de eerste helft van de vorige eeuw. Zie het als een hommage aan de uitschuiftafel. Boven elke tafel hangt een passende luster, hier en daar met nostalgische albasten kapjes.
Hoewel op klassieke leest geschoeid, is de keuken minder nostalgisch. - Al staat er ook hangop op de kaart. - Als een kok van deze tijd vindt de chef zijn inspiratie wereldwijd. Zo verenigen wontons met krab en garnalen zich met tempura van zeekraal. De smaken lopen uiteen van strak, bijna Japans, tot weelderig, bijna Bourgondisch, in gerechten als stoofvlees met salie of ossenhaas met wilde spinazie en een kaastaartje van blauwschimmel en oude Beemster. De natuurlijke smaken blijven prevaleren, er wordt hier niet op een hoge smaakintensiteit gekookt. De verzorgde, onopgesmukte opmaak van de borden past daar goed bij.
Een sterk punt van De Witte Uyl is de mature, vakkundige bediening die zonder een spoor van serviliteit opereert. Daarbij beweegt de aardige wijnkaart zich af en toe ook eens buiten de gebaande paden.
De timing, ook voor de vroege eter, is perfect. Op die manier is er voor de pre-concerteter nog tijd voor een toetje. Een mousse van hangop met cranberry’s en stukjes meringue? Of toch liever een keuze uit het ijs op plantaardige basis van prof. Grunschnabel met bijzondere smaken als zoethout, kardemom en Thaise basilicum? De gasten mogen de smaken van het ijs raden, als was het een culinaire Discotabel.

De Witte Uyl, Frans Halsstraat 26, 6700458, www.witteuyl.com

Reacties

Populaire posts