Blauw

De wereldkeuken kan even exotisch als vertrouwd zijn.

De wereldmuziek floreert in Amsterdam, de wereldkeuken nog meer. In sommige delen van stad is driekwart van de restaurants van exotische origine. De wereldkeuken kan evenwel even exotisch als vertrouwd zijn. De Indonische keuken is, in een verhollandste versie, de Nederlanders met de paplepel ingegoten, met dank aan Conimex in elke supermarkt en het chin. ind. restaurant tot in elke dorpsstraat.
Restaurant Blauw behoort tot de nieuwe generatie van Indonesische restaurants. Het interieur - ruimtelijk en strak vormgegeven met vides, een entresol, veel trappen en trappetjes - ontbeert de gebruikelijke Indonesische parafernalia. De keuken daarentegen voldoet geheel aan onze Nederlandse verwachtingen. Zo biedt Blauw een aantal rijsttafels, waaronder een vegetarische. Zoals het een rijsttafel betaamt zijn ze gevarieerd van karakter. Elk van de vele schaaltjes biedt een eigen smakenpalet. Van nieuwlichterij is geen sprake met klassiekers als sajoer lodeh, gado gado en babi ketjap. Aardig is dat de saté kambing hier, zoals het hoort, van geitenvlees wordt gemaakt en niet van lamsvlees. Er zijn pittige gerechten bij, maar nooit extreem heet. Wie het wat heter wil wordt op eigen verzoek op zijn wenken bediend.
In het weekend kun je hier al ruim voor zessen terecht en wie weinig tijd heeft neemt het best een rijsttafel die in een mum van tijd op tafel staat. Dan mis je wel de voorgerechten die er fraai uitzien, maar even geduld vragen. Zoals Mangkok, een knapperige bakje van wontondeeg, gevuld met knapperige gewokte verse groente en tempura van garnaal. Of de loempia pepesan ikan met gemarineerde vis, citroenblad en sereh.
De bediening komt lento op gang, maar werkt al ras voortvarender. Dat is ook nodig, want hoewel het Concertgebouw om de hoek ligt is het toch nog een eind gaans, de lange De Lairessestraat af. Je hebt dan wel een wereldmaaltijd achter de kiezen.

Blauw, Amstelveenseweg 158-160, 6755000, online reserveren via www.restaurantblauw.nl

Reacties

Populaire posts