Bicken

... eens te meer is bewezen dat kookkunst en toonkunst best zijn te verenigen

Valt appreciatie voor schone kunsten te verenigen met passie voor kookkunst? De collega-dichters van Werumeus Buning vonden in de eerste helft van de vorige eeuw van niet. Hij moest maar eens ophouden met het ‘keukenmeidengedoe’ dat het aanzien van de dichtkunst schaadde.
Werumeus Buning woonde een tijdje op de Overtoom. Tegenover zijn voormalige woonhuis ligt nu restaurant Bicken, met een strak interieur in modieuze donkere tinten. Daar beoefent men met verve de kookkunst. Of het gerecht van kreeft met Hollandse garnalen, gerookte aardappeltjes, oude Beemster krokantjes en dragonmayonaise poëtisch is, daarover valt te twisten. In elk geval is het smakelijk en het oogt beeldschoon.
De keuken van Bicken wortelt in de Franse traditie, met veel aandacht voor contrasten in smaak, kleur en textuur. Vaak zijn de combinaties klassiek, zoals bij de kabeljauw, de understudy voor de op de kaart aangekondigde maar niet aanwezige griet. Het wat krap bemeten mootje vis komt op pijpmacaroni, met Noordzeegarnalen, courgette en schaaldierensaus. Bij de beekforel brengt de chef een Japanse toets aan met palingtempura, enoki-paddestoelen en crème van yuzu, een minder bekende maar in trendy keuken erg populaire citrusvrucht. Op ingetogen wijze waagt hij zich ook aan het experiment, waarbij het zoet niet wordt geschuwd. De snoekbaars met gekonfijte zuurkool komt met een jus van PX-sherry en perenstroop. En wat te denken van het warme chocoladecakeje met een vloeibare kern van pindakaas en zeezout?
De rekening voor drie gangen, inclusief aperitief, wijn en koffie, bedraagt net geen 70 euro per persoon. Het niveau van de kookkunst zou een avondvullend programma rechtvaardigen, maar dankzij het vroege openingsuur vanaf 17.30 uur, de prompte, goede bediening en de stipte planning van de keuken is het zonder problemen mogelijk op tijd in het Concertgebouw te zijn. Waarmee eens te meer is bewezen dat kookkunst en toonkunst best zijn te verenigen.

Bicken, Overtoom 28/30, 689 39 99, www.bicken.nl

Gepubliceerd in Preludium van maart 2008

Reacties

Populaire posts