Belgica

Muziek van Belgische componisten wordt zelden gehoord in het Concertgebouw, Poulenc of Jongen een hoogst enkele keer. En de cartouche met de naam van Grétry zit tussen Hayden en Bach net achter het orgel.
Het Belgisch culinaire repertoire verdient het zeker om vaak te worden uitgevoerd. Belgica is een uit de kluiten gewassen bruine kroeg, eerder een biercafè dan een grand café. Er klinkt luide muziek met een stevig ritme. De kaart met een groot aanbod aan bieren toont dat het met dit aspect van de Belgische degustatieve cultuur dik in orde is.
Het Belgische gehalte van de menukaart kan wat minder overtuigen met gerechten als saté, caesar salad, carpaccio en ravioli Napolitane. Of zijn die laatste twee een hommage aan Adamo? De Zeeuwse mosselen zijn weer wel op hun plaats, die genieten van Oostende tot Bastogne een grotere populariteit dan in Nederland. Toch is er bij Belgica eenvoudig een Belgische menu samen te stellen, bijvoorbeeld met waterzooi van kip en biefstuk van Waals dikbilrund.
Belgica serveert een geassembleerde waterzooi, samengesteld uit bouillon, veel beetgare groentes en plakken gerookte kip, die een nogal overheersende rooksmaak geven. De behoorlijk gebakken biefstuk komt met champignons, gemengde sla en een pepersaus op basis van Gimaybier. - Veel gerechten zijn hier met bier bereid. - Een troef is de grote puntzak met voortreffelijke frieten.
De porties zijn zo genereus dat een nagerecht niet zou hoeven, maar de Chocotoffparfait is onweerstaanbaar. Dat blijkt een maaltijdtoetje, geenszins subtiel, maar wel maagvullend. Dankzij de even snelle als vriendelijke bediening is er nog ruim tijd om met een wandeling naar het Concertgebouw wat calorieën kwijt te raken.
Maar een muzikale allemansvriend kan ook hier blijven hangen. Vaak is er later op de avond live-muziek, een dj of is het meezingen geblazen. Kom daar maar eens om in het Concertgebouw.

Belgica, Kleine Gartmanplantsoen 25, 5353290

Reacties

Populaire posts