Zaza's

een vegetariër is gastronomisch gezien vaak veel beter af in een niet-vegetarisch restaurant

Het lijkt een onbezonnen daad om een restaurant te laten inspireren door de Britse televisieserie Absolutely Fabulous - AbFab voor de fans – waarin twee koopzieke, aan drank, drugs en sigaretten verslingerde carrièrevrouwen luidruchtig de hoofdrol opeisen. Het aandeel van de exuberante dames beperkt zich in restaurant Zaza’s tot een cartooneske afbeelding aan de muur van het even strakke als warme interieur. Hysterie blijft achterwege, sterker nog er heerst op de vroege avond eerder een ingetogen, zij het gastvrije en opgewekte sfeer, waartoe ook de buitengewoon vriendelijke bediening bijdraagt. Een echt AbFab restaurant zou ook in de PC Hooft moet liggen en niet in de Pijp.
De chef bewijst eer aan de Franse en de mediterrane keuken, maar geeft daar een eigen en eigentijdse draai aan. Groenten en kruiden vormen een belangrijk bestanddeel van de gerechten. Er zijn veel variaties op de culinaire klassiekers zoals de eigen versie van de Italiaanse vitello tonnato die hier bestaat uit tonijntartaar, dun gesneden kalfsmuis en stevige tonijncrème.
Ook de tarte tatin vormt een inspiratiebron. Zaza’s chef maakt hem met venkel, geserveerd met gebakken Sint-Jakobsschelpen en een beurre-blanc met ruim dragon. De tarte tatin komt terug bij een van de hoofdgerechten, nu met gedroogde tomaat en ansjovis. Het is een smaakrijk taartje dat het goed doet bij het rosé gebraden lamsvlees met kruidenkorst en gegrilde groene asperges. De even smaakrijke zwarte olijvenjus versterkt het mediterrane karakter. De rioja van de beknopte en redelijk geprijsde wijnkaart is een passende vineuze begeleider. De met geitenkaas en witte kool gevulde ravioli’s met een coulis van wortel, gember en koriander bewijzen weer eens dat een vegetariër gastronomisch gezien vaak veel beter af is in een niet-vegetarisch restaurant. Na de citroentaart met nootmuskaatcrème moet het lukken nog net op tijd in het Concertgebouw te zijn. Anders, maar ook absolutely fabulous.

Zaza's Daniël Stalpertstraat 103, 673 63 33, www.zazas.nl

Reacties

Populaire posts