Balti House

met frontaal zicht op de Taj Mahal

Het is niet onwaarschijnlijk dat het culinaire erfgoed van India voor vele concertgangers vertrouwder is dan de Indiase muzikale traditie. Tandoori- en currygerechten, of wat Honig daarvoor aanziet, hebben het in de Nederlandse supermarkt al tot kant-en-klaar mixen geschopt. De gerechten in restaurant Balti House in de Albert Cuypstraat zijn ongetwijfeld authentieker. Je eet daar in een eenvoudige ambiance, maar wel met frontaal zicht op de Taj Mahal. Bereidingen met kip, lam en grote garnalen voeren en boventoon op de menukaart en er zijn ook enkele vegetarische schotels.
De pretentieloze, verzorgde gerechten zijn prettig heet. Medium is goed te doen voor ongetrainde smaakpapillen. En dan zijn er altijd nog de yoghurtsausjes die in de mond wat verkoeling brengen. Of koriander, dat het goed doet in hete gerechten. De genereuze portie kip tandoori, een van de voorgerechten, gaat dan ook gepaard met veel koriander.
Het restaurant zal niet voor niets Balti House heten. De keuze voor een van de Balti-specialiteiten – uit de streek in het noordwesten van India en Pakistan – is daarom gepast. Kenmerkend is het gebruik van uien, knoflook en paprika, meldt de kaart. Dat kan nog op van alles uitdraaien. De Balti Lamb blijkt een stoofschotel met stukken mals lamsvlees in een intense saus. De sausen zijn de kracht van deze gerechten, zoals ook de krachtige saus bij de ‘verse groenten‘ bewijst. De groentenbouquet zelf stelt weinig voor, er vallen een soort spliterwten, blikerwtjes en een halve aardappel in te bespeuren. Aantrekkelijker zijn de rijst met een lange, slanke korrel en vooral de verrukkelijke nam, het platte Indiase brood. Al met al is het een bevredigende ontmoeting met de Indiase keuken, ook een scherp geprijsde en een flitsende, want de correcte, enigszins afstandelijke bediening houdt het tempo er goed in. En nu hopen dat de Indiase muziek net zo bevalt.

Balti House, Albert Cuypstraat 41, 4708917

Reacties

Populaire posts