Srikandi

Zou Brahms bij Srikandi zijn geweest?

“Ik kom alleen nog naar Amsterdam terug om goed te eten en te drinken,” zei Brahms nadat hij zich zeer gestoord had aan het amateuristische niveau van de musici. Het concert van Brahms vond plaats op 27 februari 1884 in het Gebouw van de Vrije Gemeente, tegenwoordig beter bekend als Paradiso. Brahms’ chagrijn was een aansporing om vaart te zetten achter de bouw van het Concertgebouw en de oprichting van het Concertgebouworkest.
Wie bijna 125 jaar later voor het concert bij Srikandi gaat eten maakt de cirkel van de geschiedenis rond. De ramen van het Indonesisch restaurant zien uit op Paradiso aan de overzijde van de Singelgracht. In een rood-gouden ambiance met veel bamboe, houtsnijwerk en kleurige kunst aan de muur serveert de hoffelijke bediening vooral rijsttafels aan een gemengd internationaal en lokaal publiek. Voor 27,45 euro staat de tafel lekker vol met zo’n twintig schaaltjes, maar het kan ook minder of desgewenst nog uitgebreider. Inbegrepen is een keuze uit garnalensoep of kippensoep vooraf en als afsluiting vers fruit met vanilleijs. In de krachtige soto ajam zit naast stukjes filet ook een kwart hardgekookt eitje, daarmee is het een tweefasenkippensoep.
In een, voor wie naar het concert moet, geruststellend rap tempo komt de rijsttafel op de bestemde plek. Even geruststellend is het assortiment. Het menu de dégustation avant la lettre biedt vertrouwde gerechten als verschillende soorten saté’s, groenten met kokossaus, stoofvleesgerechten, pittige fruitsalade, kippenpootjes, garnalen in een deegjasje, gado gado, krab in een krokant korstje en gebakken rijst in een bananenblad. De smaken zijn mild. De bereiding is zoals we gewend zijn in de traditie van de Hollandse rijsttafel, voor experimenten moet je elders zijn. Srikandi serveert de perfecte gewone rijsttafel.
Nu is het nauwelijks voor te stellen dat Brahms de gastronomie in Amsterdam meer apprecieerde waardeerde dan het muziekleven. Zou Brahms indertijd bij Srikandi zijn geweest?


Srikandi, Stadhouderskade 31 6640408, www.srikandi.nl

Reacties

Populaire posts