De Oliemölle in Borculo
Van der Valk voor gevorderden
De aardappelliefhebber komt in Borculo viervoudig aan zijn gerief
Er wordt geen nieuwe restaurant meer geopend of er
is een trits adviseurs aan te pas gekomen. Belevingsontwikkelaars,
trendwatchers, interieurarchitecten, stylisten, menutechnologen en accountants
verlenen hun diensten. Zo'n eetgelegenheid heet dan ook geen restaurant maar
een 'formule' of een 'concept'. Het zal vast verstandig zijn, maar het levert
wel restaurants op waar iets bedachts en kunstmatigs aan kleeft.
Spijslokaal De Olliemölle is dat bespaard
gebleven. Het restaurant is gevestigd in een oude watermolen - het schoepenrad
draait nog, piepend en krakend - op een eilandje in het centrum van Borculo.
Aan de andere zijde van het schoepenrad lig restaurant De Stenen Tafel, onder
dezelfde directie maar met een ambitieuzer gastronomisch niveau.
Een interieurarchitect zou de ambiance van De
Olliemölle te rustiek hebben gevonden, meer iets voor een pannenkoekenhuis. Was
er een stylist aan te pas gekomen, dan zou er op de eiken houten tafels geen
Wedgwood hebben gestaan. Een trendwatcher had gezegd dat het stokbrood met
boter en een knoflooksmeerseltje 'écht niet meer kan'. De menukaart was
ongetwijfeld door een menutechnoloog gestroomlijnd. Nu is het een onbekommerde
melange van gerechten uit de Franse streekkeukens, uit Italië, Duitsland en
Oostenrijk, maar er zijn ook schotels met een oosters tintje en klassiekers uit
grootmoeders receptenboek. En de accountant zou bezwaar hebben gemaakt tegen
het lage prijsniveau. Met z'n tweeën eten we hier drie gangen à la carte voor
67,75 inclusief twee glazen huiswijn voor elk. Zo past De Olliemölle met glans
in de Etenwinterserie 'dineren voor twee onder de honderd euro'.
Maar de adviseurs zijn buiten de deur gehouden en
zo is De Olliemölle een plek waar je ongecompliceerd kunt genieten van een
pretentieloze, maar met zorg bereide maaltijd. Als voorgerecht staan de
Champignons Dordogne op de kaart. Het zijn in bierbeslag gefrituurde
paddestoelen, champignonsbeignets eigenlijk. Zijn de champignons onbetwist
Frans, de crabcakes met Noordzeekrab hebben een oosters tintje door de sojasaus
met bosui. De smeuïge vulling heeft een gepaneerd korstje, zodat het eerder
kroketjes zijn dan cakejes. Een van de pièces de resistance is een 'echte'
schnitzel, traditioneel geserveerd met een plakje citroen. Het garnituur
bestaat uit een gegratineerd tomaatje, röstikoekje en een bundeltje boontjes
omwikkeld met een plakje spek, zo zijn we weer terug in de jaren zeventig. Op
tafel prijkt een reeks schaaltjes - in de beste Van der Valk traditie, maar dan
voor gevorderde eters - gegratineerde aardappelpuree met kaas, redelijke
frietjes en een rijk gevulde gemengde salade, gegarneerd met plakjes
hardgekookt ei. De boerenkip, op twee wijzen bereid als gebraden borst en
confit van het pootje, geeft geen reden tot griepen. De aardappeleters komen viervoudig
aan hun gerief. Op bord ligt al een röstikoekje, de boerenkip rust op een
garnituur van gebakken aardappeltjes à la bonne femme met uitjes en spekjes en
zijn er ook nog de frietjes en de puree.
Als ik het ijs van mijn dame blanche weglepel,
fladdert er een ijsvogel met pauwblauwe borst rond de watermolen. Zou de
Olliemölle toch een belevingsontwikkelaar hebben ingeschakeld?
Spijslokaal De Olliemölle Lange Molenstraat 17
Borculo, 0545 276556, www.olliemolle.nl
Reacties
Een reactie posten