Hotel Bakker in Vorden
Eten met de jagers
12 november
2005
De bank aan het pleintje voor het hotel is
aangeboden door de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging. Hotel Bakker in
Vorden en de jagers zijn elkaar goedgezind. In de gelagkamer prijken
jachttrofeeën, opgezette dieren en schiettuig. Ook Sint Hubert, de schutspatroon
van de jagers, ontbreekt niet.
Hotel Bakker is nog een echt familiehotel, met
zalen en zaaltjes voor bruiloften en partijen, een groot zonneterras en
hotelkamers in verschillende soorten en maten. Een herberg eigenlijk, waar je
gemoedelijk aan de bar incheckt. Onze kamer in de gloednieuwe dependance biedt
voor 135 euro veel licht en ruimte, klassiek mahoniehouten meubilair, een kloek
ledikant, schemerlampen in Empirestijl en bruinleren clubfauteuils. Aan de
muren hangen wapenschilden en een paardenprent. Het is een mannenkamer en we
wanen ons de neo-landadel.
In het restaurant heeft de tijd een jaar of
veertig stilgestaan. Niet dat het een aftands geheel is, integendeel: alles is
ouderwets netjes onderhouden. De bediening is in handen geroutineerde mannen en
vrouwen voor wie het bedienen nog een loopbaan voor het leven is.
De speciale wildkaart biedt fazant, wilde eend,
duif, haas en ree. Ree, dat is merkwaardig want daar is het nu toch net niet
het seizoen voor? Voor bijna zestig euro per persoon maken we een keuze uit het
menu, de dranken meegerekend. De proeverij van wild, een van de voorgerechten,
zorgt voor de kennismaking met een goede wildbouillon met paddestoelen,
wildzwijnsham – enigszins ontsierd door een pluk selleriesalade waar Johma de
hand in gehad lijkt te hebben – en een traditionele paté van wilde eend met
cumberlandsaus, bekroond met een vlindertje van sinaasappel. De dikke, romige
ragout met wild op een schelp van bladerdeeg, het andere voorgerecht, zou zo
uit de huishoudelijke feestkeuken van de jaren vijftig kunnen komen.
Als voorbode van het echte zware werk verschijnen
de rechauds op tafel. Alras zijn we voorzien van een genereus assortiment
bijgerechten: roomzuurkool, rode kool, peer en perzik – met de hulp van
Delmonte – vossebessencompote, huisgemaakte appelmoes, gebakken aardappeltjes
en een kwartet van spruitjes, worteltjes, bloemkool en witlof.
De fazant Metternich, op zichzelf al een ruime
portie, krijgt assistentie van gebakken spek en rookworst. Het wat vette
varkensvlees vormt een goed stel met de rosé gebraden borst en het gesmoord
pootje van de fazant, die toch altijd iets aan droogte lijdt. Mijn tafelgenoot
begrijpt nu waarom het Weens congres dankzij Metternich een succes was, ik
vraag me af hoe het congres nog kon dansen na zo'n copieus gerecht.
De hazenfilets bieden een wat bescheidener volume.
De saus met amerene is minder pregnant zoet dan gevreesd. De shiraz cabernet
sauvignon van Graham Beck, een van de wildwijnen die verschillende Achterhoekse
restaurants dit seizoen serveren, plooit zich ontspannen naar de verschillende
gerechten.
Als dessert is de griesmeelpudding met bessensaus
naar verwachting, en tot tevredenheid. Het andere toetje, een bodem van harde
wener met spijs met hazelnootparfait, slagroom, karamelhazelnootsaus en een
verloren geraakt aardbeitje, is machtig, zeker als je net alle bakjes
bijgerechten hebt leeggegeten.
De gerechten komen in rap tempo. Te rap, als je
lekker lang wilt tafelen. De neo-landadel gaat kennelijk op tijd naar bed, om
's morgens vroeg in de bossen en op de velden weer te zorgen voor de aanvulling
van de voorraad wild.
Hotel Bakker, Dorpstraat 24
Vorden, 0575 551312, www.bakker.nl
Reacties
Een reactie posten