Van de kaart

Het loont de moeite, zo’n culturele cross-over

Restaurant Van de Kaart ligt eerder binnen de actieradius van de bezoeker van de Stadsschouwburg dan van het Concertgebouw. Maar waarom zouden we niet eens een culturele cross-over wagen? Het is te doen, het restaurant huist op de Prinsengracht tussen de Spiegelgracht en de Leidsestraat, enigszins in de luwte van de laagdrempelige toeristische eetcultuur rond het Leidsplein.

Het interieur is sober en strak, de ontvangst is vriendelijk met weinig poeha en de prijzen zijn redelijk. Hoofdgerechten vergen 22.50 euro en er is zelfs een plat du jour voor 17.50.

De gerechten van Van de kaart kenmerken zich door een ingetogen creativiteit, zonder te vervallen in culinair knutselwerk. Integendeel uit de keuken komen royale porties echt eten. Al geeft de chef meer dan eens een geheel eigen interpretatie van de klassiekers. Als voorbeeld mag de ‘bouillabaisse ravioli’ met gemarineerde inktvis, croutons en rouille gelden. De traditionele ingredienten zijn er, de assemblage is verrassend en de aanwezigheid van een tuiltje zomergroenten maakt er helemaal iets eigens van. Ook met vlees kan de chef goed uit de voet. De entrecote van Simmentaler rund is perfect gegrild en het garnituur van shiitake en een loempia met groenten maakt er een uitzonderlijk smakelijk gerecht van.

Bij Van de Kaart wordt met vakmanschap gekookt. Zo blijkt uit de solide bereidingen van kreeft en ook uit iets bedrieglijk eenvoudig als een bordje kaas. Dat biedt een even afgewogen als gevarieerde selectie van kazen die precies op de goede temperatuur zijn. Het loont de moeite, zo’n culturele cross-over.

Van de Kaart, Prinsengracht 512, 6259232, www.vandekaart.com

Gepubliceerd in Preludium van september 2010

Naschrift
Van de Kaart is gesloten.

Reacties

Populaire posts